Lerombolását követően a St. Louisban, Missouri államban található Pruitt–Igoe lakótelep hamarosan a modernista építészet kudarcának szimbólumává vált. Ez azonban egy átlátszó leegyszerűsítés. A Pruitt–Igoe mítosz, ha nem is oldja fel, inkább komplikálja a lakásépítészeti program körüli narratívákat. A film történeti középpontjában az 1950-es, 1960-as évekbeli állami városfejlesztési program súlyos következményeinek elemzése áll, amely a szuburbanizáció folyamatához és az amerikai városok kiürüléséhez vezetett.

Budapest150: Hogyan adhatjuk vissza a szociális bérlakások méltóságát, és hogyan tudjuk újra megbecsülni a lakótelepeket?


A RENDEZŐRŐL

Chad Freidrichs
évek óta tevékenykedik a filmes és televíziós világban, és digitális filmkészítést oktat a Stephens College-ban, a Missouri-beli Columbiában. Négy egészestés dokumentumfilmet készített, köztük a Pruitt-Igoe mítoszt, amely szerte a világon több mint 60 fesztiválon szerepelt, a First Run Features révén moziforgalmazásba is került, és a PBS országosan sugározta America ReFramed című műsorában. Legújabb filmje egy tudományos témájú archív dokumentumfilm The Secrets of Nature Revealed („A természet titkainak megfejtése”) címmel.