Mi történik, ha egy nagyváros vízkészlete szinte teljesen kiapad? Milyen intézkedéseket hoz a városvezetés a katasztrófa megfékezésének érdekében? Félelem a “Nulladik nap”, azaz a városi vízcsapok teljes elzárásának eljövetelétől a dél-afrikai Fokvárosban.


A RENDEZŐKRŐL

Simon Wood Emmy-díjra jelölt filmrendező a dél-afrikai Fokvárosból. Wood filmjeit a világ legnagyobb filmfesztiváljain vetítették, és számos díjat nyertek Afrikában, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is. Legújabb filmje, a Container World a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be. 2020-ban Wood elnyerte a World Press Photo „Év online videója” díját a Jelenetek egy kiszáradt városból rövidfilmért. A filmet premierje óta több mint ötven fesztiválon vetítették, világszerte elnyerte a zsűri elismerését, 2020 augusztusában pedig ezt a sort egy Emmy-jelölés koronázta a “Kiváló rövid dokumentumfilm” kategóriában.

François Verster dél-afrikai filmrendező és dokumentumfilm-készítő. Széles háttérrel rendelkezik az írás, a zene, a tudomány és a film terén. Miután a Fokvárosi Egyetemen az irodalmi Nobel-díjas JM Coetzee-nél kitűnő MA diplomát szerzett, a New York-i Barenholtz Productions-nál dolgozott, és a stáb tagjaként különböző független témákon dolgozott. Verster első rendezői/produceri elismerését a Pavement Aristocrats: The Bergies of Cape Town című filmért kapta. 1998-ban Verster megalapította az Undercurrent Film & Televisiont, egy fokvárosi székhelyű céget, amelynek célja minőségi dokumentumfilmek készítése a helyi és a nemzetközi piacok számára.