Meddig lehet a fenntarthatóság álcája mögé rejtőzni, miközben cél a gátlástalan profitnövelés? Révész Bálint, a film rendezője kinyomozta, hogy a borneói őslakosok földjén félig illegális fakitermelés folyik, és a fa egy részét a minden idők legzöldebbjeként hirdetett tokiói olimpiához használták fel. Borneón található a Föld egyik legnagyobb egybefüggő esőerdős területe; az itt zajló nagyipari fakitermelés közösségre és ökoszisztémára gyakorolt hatásai mértéktelenül pusztítóak. Az alkotók őslakosok bevonásával, szakértők megszólításával és iratok tanulmányozásával jutottak el a zöld nagyvállalatokig, majd a világ vezető sporteseményéig, a kizsákmányolás végfelhasználójáig.


A RENDEZŐRŐL

Révész Bálint magyar rendező és kreatív producer, a nemzetközi koprodukciókra fókuszáló londoni székhelyű Gallivant Film alapítója. A budapesti ELF Pictures forgalmazó és gyártó cég egyik visszatérő alkotója, a MADOKE tagja. A nemzetközi színtéren olyan szervezetekkel működött együtt, mint a Guardian, IDFA, Hot Docs, CPH:Dox, ARTE-ZDF vagy a BFI. Bálint munkái olyan személyes nézőpontokra fókuszálnak, amik képesek megváltoztatni a széleskörben elfogadott narratívákat, megkérdőjelezni a fennálló status quo-t. Első filmje, a Nagyi Projekt hét évig készült és számos nemzetközi díjat nyert. A legutóbbi filmje, ami 10 éve készül, olyan nemzetközi fórumokon nyert, mint a Docu Talents from the East Szarajevóban, FIPA Doc Párizsban vagy Verzió Doc Lab Budapesten. Bálint a magyar Kontra néven futó alternatív forgalmazó egyik társalapítója.

Forgatókönyvíró: Angus MacInnes író, aktivista a film mögött álló kutatómunka egyik kulcsszereplője. A Forest Peoples Programme nevű, őslakosok jogait védő nemzetközi civil szervezet antropológusaként az elmúlt években számos Dayak közösséggel dolgozott együtt. A közös munka során a nemzetközi és indonéz állami támogatású nagyvállalatok illegális és környezet romboló ügyleteit tárta fel. A londoni székhelyű Gallivant Film dokumentumfilm szárnyának vezető írója és fejlesztője.