Street Art?
UK, 2016, 12’
Angol nyelven, magyar felirattal
R: Valentina Gordejeva

A street art hosszú utat járt be az első köztéri megjelenésektől a művészek kortárs galériák által történő foglalkoztatásáig. A kulturális iparágak fontos szereplőjeként, a sokszor komoly szubkulturális tőkét is hordozó street art esetében az intézményesülés igazolta a műfaj jelentőségét. Rövidfilm a street art mai helyzetéről.

Entering to Bildarchitektur
HU, 2017, 1’
R: Paradigma Ariadné, Vizit

A 2017-es Frankfurti Könyvvásár magyar standja a kiemelkedő avantgárd író, festő és szerkesztő Kassák Lajos előtt tisztelgett.

Nyitott kilátó
RS, 2016, 8′
R: AΔA O:TVORENO (Stefan Radošević, Luka Višnjić, Đorđe Milosavljević Gera, Mihajlo Vitezović)

A kísérleti rövidfilm egy embert, természetet és építészetet összehozó, köztéri kilátó építését követi nyomon a Divčibare-hegységnél. A projekt egy nagyobb vállalkozás része, ami kutatás, akciók és workshopok segítségével kívánja a közterek emberek felé történő nyitását elérni és e helyek valódi lehetőségeit kiaknázni.

Járda és tűzrakó, Perbál
HU, 2016, 6’
Magyar nyelven, angol felirattal
R: Máté Albert, Potyondi Gergő

A Tovább Élni Egyesület perbáli gyermekotthonába a BME Középülettervezési Tanszék évről évre szervez építőtábort, ahol a lakók életét megkönnyítő javítási és fejlesztési munkákat építészhallgatók készítik el. 2016 nyarán az Építész Szakkollégium tagjai járdát és tűzrakóteret építettek.

Bringalógia
SE, 2016, 15′
Angol nyelven, angol és magyar felirattal
R: Emilia Stålhammar, Veronica Pålsson, Elsa Löwdin

Az ugandai Kampala utcáin járva nemcsak a kaotikus és veszélyes közlekedés szembeötlő, de a kígyózó dugók, a légszennyezés, illetve az autók és motorok végeláthatatlan forgataga is. A várostervező Amanda Ngabirano be akarja bizonyítani, hogy alternatív közlekedési módok is léteznek. Legnagyobb álma, hogy az előítéletek, generációs szakadékok és társadalmi rosszallás ellenére az ugandai fővárosban is legyen biciklisáv. Pszichológia és szociológia találkozása a bringákkal.

Szabihíd A szabadság hídja
HU, 2018, 15’
Magyar nyelven, angol felirattal
R: VaLyo

2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt lezárt Szabadság hidat nagy örömmel vették birtokukba a fővárosiak. A lezárt híd mind a helyiek, mind a turisták számára óriási attrakciónak számított. Az emberek birtokba vették a teret, programokat szerveztek ide, és vigyáztak rá. 2017 nyarán pedig már nem egy felújítás farvizén, hanem egyszerűen a köztérhasználat miatt vált szabaddá néhány hétvégén a híd. Ezzel kezdetét vette a Szabihíd projekt, egy olyan urbanisztikai, köztérfejlesztési kísérlet, ami áttörést jelenthet a spontán akciókból a városvezetés által is támogatott köztérhasználatok felé.


A KÉSZÍTŐKRŐL

Valentina Gordejeva orosz származású médiaművész, aki Londonban és Szentpéterváron is aktív. Az Anglia Ruskin Egyetemen szerzett diplomája óta filmekkel foglalkozik, rövidfilmjeit számos fesztiválon bemutatták. Jelenleg is több projekten dolgozik: egy újabb rövidfilmet és egy egész estés film forgatókönyvét készíti elő.

Az O:TVORENO (Nyitva) mint koncepció és interdiszciplináris kezdeményezés az AΔA (Art Design Architecture) csoport jóvoltából 2016-ban jött létre. Saját kezdeményezésű gerillaakciókból táplálkozik, hogy az elhagyatott közterekkel kapcsolatos problémákat láthatóvá tegye. Az O:TVORENO több társadalmi csoporttal is együttműködést keres, hogy építészeti mikroprojekteket hozzon létre, illetve a közterek minőségét megőrző és javító közös kezdeményezések fontosságára hívja fel a figyelmet.

Máté Albert a BME építészkarán kezdett el aktívan fotózni és videózni a Képkocka öntevékeny kör tagjaként. Jelenleg szabadúszóként is ezzel foglalkozik. A Filmnapokon korábban bemutatott filmje a Biobrikett-szárító, Monor. Potyondi Gergő számára a mozgókép mindig is a történetmesélés egyik legelemibb formája volt. Igazán komolyan azonban az egyetemen, a Képkockához való csatlakozása után kezdett el vele foglalkozni. Jelenleg a digitális utómunka terén igyekszik elmélyíteni a tudását.
A Képkocka a BME Építészmérnöki Kar médiával foglalkozó öntevékeny köre. Célja a hazai építészet és az építészképzés meghatározó pillanatainak megörökítése a szakma és a nagyközönség számára színvonalas képi világon keresztül.

A VaLyo – Város és Folyó Egyesület az urbanisztika, a környezetvédelem és a kultúra területén tevékenykedő társadalmi szervezet, amely céljai elérését közösségformálással mozdítja elő, 2011 óta foglalkozik közösségi köztérmegújítással. A csapat a Duna-partok felértékelésén dolgozik: a Duna, Budapest legnagyobb, legkarakteresebb természeti kincse jelenleg utakkal elhatárolt, megközelíthetetlen. Partvonalán izgalmas, inspiráló, de többnyire elhanyagolt területeket látni. A VaLyo csapata ezekre a helyszínekre a művészet és közösségfejlesztés eszközeivel hívja fel a figyelmet, és javaslatokat készít a hasznosításukra a fogyasztási kényszer nélküli használhatóságot szem előtt tartva.