Lisszabon óvárosa nemcsak az egyre növekvő turista áradat miatt került veszélybe az utóbbi években, hanem a várost elárasztó ingatlanfelvásárlási hullám miatt is. Sokan kiszorultak otthonaikból, és ezzel együtt a kultúra, a hagyományos helyi közösségek, és az őket összetartó fado zene eredeti formája is eltűnőben van. Két énekes, Marta és Ivone sorsán keresztül látunk rá arra a küzdelemre, amelyet a város lakói közösségük fennmaradása, hagyományos zenei kultúrájuk megőrzése érdekében folytatnak. A történetet átszövik a fado dalok, amelyek szívszorítóan beszélnek fájdalomról, veszteségről, elvágyódásról.


A RENDEZŐKRŐL

Kalmár Judit, rádiós-televíziós újságíró, közgazdász. Újságírói pályáját rádió riporterként kezdte majd televíziós szerkesztőként dolgozott különböző csatornáknál, elsősorban politikai és közéleti területen. 2011 óta szabadúszó újságíró, saját filmes projekteken dolgozik, vállalatok és non-profit kezdeményezések számára. 2016 óta foglalkozik dokumentumfilm készítéssel. Az utazás, más kultúrák megismerése mindig része volt az életének. Meghatározó élmény volt számára, hogy 2 évig Portugáliában élt, azóta is szoros szálak fűzik a portugál kultúrához.

Céline Coste Carlisle diplomáját a genfi képzőművészeti egyetemen szerezte (ESAV), filmes és mozgóképes projektekkel már az egyetemi évei alatt is fogalalkozott. Svájci munkahelyén, a Genfi Operaházban jól ismert látvány és fénytervezőkkel dolgozott együtt, mint például Hiroshi Teshigahara, Pier Luigi Pizzi és Wolfgang Göbbel. 1999-ben költözött Portugáliába, egyik projektje, amely során a Guincho Beach-en partra mosott műanyag hulladékból készített kollázsokat, elismerő kritikát kapott a Tribune De Genève-ben. 2018-ban egyike volt a “Hármas kegyelem” képzőművészeti kiállítás alkotóinak, ahol azokat a műveit állította ki, amelyeket Silencio – Lisszabon hangjai című dokumentumfilmje ihletett.