A San Franciscó-i Market Street egykor Amerika legnagyszerűbb sugárútja volt, az 1900-as évek óta polgári ünnepségek gyakori helyszíne. A címbeli 5 háztömb által határolt terület azonban hanyatlani kezdett, és a város egyik legszegényebb környékévé vált. Jelenleg az elmúlt 50 év legdrámaibb változása megy végbe. Az ide települt techcégek és alkalmazottaik, valamint ezt a réteget kiszolgáló éttermek és üzletek szöges ellentétben állnak a városrész másik valóságával, az itt lakókkal, akik a város legkiszolgáltatottabb csoportját alkotják. A film heroikus vállalkozásként nyolc év alatt és több tucat interjún keresztül mutatja a jövedelemkülönbségek, a demográfiai változások és a hely természetének összetett kérdéseit. Létre lehet hozni egy városrészt, ami mindenkinek jó, és nem rekeszt ki senkit?


A RENDEZŐKRŐL

Dan Goldes a San Franciscó-i Digitális Filmkészítő Iskolában végzett. Első rövidfilmje a HIV-vel kapcsolatos nyelvre fókuszált, amit több mint 40 amerikai és nemzetközi filmfesztiválon vetítettek. Későbbi filmjeit Ázsia- és Európa-szerte, ill. az Egyesült Államok filmes eseményein is bemutatták. Goldes több fesztiválon közreműködött már, például a Frameline Meleg és Leszbikus Fesztivál, a San Franciscó-i Zöld Filmfesztivál és a Sebastopol Dokumentumfilm-fesztivál esetében is. Goldes és az 5 háztömb San Franciscóban c. filmje a San Francisco Ninth Street Független Filmközpont inkubátor-residency programjában vesznek észt.

Robert Cortlandt (1959-2016) díjnyertes fotós, filmrendező és médiaművész, akinek munkáit az Egyesült Államokban és a nemzetközi szintéren is bemutatták. Képesítését a San Franciscó-i Művészeti Intézet jóvoltából szerezte meg, munkásságát több díjjal is kitüntették. Fényképeit a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában és számos művészeti galériában kiállították, de mukái magángyűjteményekben is megtalálhatóak az Egyesült Államokban, Guatemalában és Kolumbiában. Cortlandt vizuális készségeit és ismereteit az oktatásra, a társadalmi változásokra és a marginalizált közösségekre összpontosító dokumentumfilmek során is kamatoztatta. Filmjeiben foglalkozott többek között az azonos nemű táncpartnereket tömörítő közösséggel és a tizenévesek körében elkövetett öngyilkosságok megelőzésével is.