Ez az érdekfeszítő dokumentumfilm egy párizsi lakótorony nagyszabású és különleges felújítási projektjén vezet végig bennünket Bois-le-Prêtre-ben. A korábban „Alcatraz”-ként becézett épület készen állt a lebontásra, de a városi hatóságok ehelyett a lakásról lakásra történő felújítás mellett döntöttek. A több száz állami lakást magában foglaló tömbbe Anne Lacaton, Jean Philippe Vassal és Frédéric Druot építészek leheltek újra életet. A győztes pályázat, a ’60-as évekbeli épület rehabilitációja 2011-ben valósult meg. Bár a tervezők törekedtek a minél megfontoltabb és körültekintőbb átalakításra, a felújítások így is meghatározó változásokat idéztek elő a lakók életében.

A film az ő nézőpontjukból örökíti meg az átalakulás folyamatát. Magánszférájukba belépve mindent megtudhatunk kis lakásaikról, szokásaikról és rutinjaikról, örömeikről és frusztrációikról. A film bebizonyítja, hogy végső soron az építészet az emberi kapcsolatokról, kommunikációról szól, egyúttal egy olyan projektet dokumentál, ami alapjaiban kérdőjelezi meg fogyasztói társadalmunkat.


A rendezőről
Guillaume Meigneux építész és rendező. PhD-je során a városi projektek és a film kapcsolatát vizsgálja. A Finoman átalakított lakóházat is magába foglaló filmes munkássága mellett építészeti és várostervezési kutatásokat folytat.