A Valyo és a FÁK a Rómain csoport 15 önkéntese szabadstrandot épített a hányattatott sorsú Duna-partszakaszon. A tesztnapot 2019 nyarán tartották, ezt dokumentálja a kisfilm.


A KÉSZÍTŐKRŐL

A Valyo, Város és Folyó Egyesület az urbanisztika, környezetvédelem és a kultúra területén tevékenykedő társadalmi szervezet. 2011 óta foglalkozik Duna-parti területek alakításával, újragondolással, hogy minél több területen legyen a városban is hozzáférhető, és tenyérrel érinthető Budapest legnagyobb természeti kincse, a Duna. A csapat a Duna jelenlegi partvonalán található izgalmas, inspiráló, de többnyire elhanyagolt partszakaszokat kutatja fel, és a művészet és közösségfejlesztés eszközeivel hívja fel a figyelmet a területekre, és javaslatokat készít a fogyasztási kényszer nélküli használhatóságot szem előtt tartva.

A Valyo egy korábbi Filmnapokon bemutatott rövidfilmje a Szabihíd A szabadság hídja.

2013-ban a FÁK a Rómain mozgalom azért jött létre, hogy megvédje Budapest egyik utolsó fás, kavicsos partszakaszát és, hogy a jelenlegi fővédvonalon, a Nánási-Királyok útján erősítsék meg az árvízvédelmi gátat. A korábbi fővárosi vezetés környezetpusztító, kockázatos mobilgátat tervezett a Római-partra, amivel tönkretette volna az ártéri erdő ökoszisztémáját és a közvetlen kapcsolatot a folyóval. A 2019 őszén megválasztott fővárosi és III. kerületi vezetés egyöntetűen megőrzendő értéknek tartja a Római-part természeti adottságait, közösségi tervezéssel alkotják meg fejlesztési koncepcióját és megvalósíthatósági tanulmányt rendeltek meg a Nánási-Királyok útjára. Addig is a Valyo és a FÁK a Rómain közösen dolgoznak azon, hogy közelebb hozzák az embereket a Dunához a Római-part példáján keresztül. Itt a víz minősége újra kiváló, egymást érik a csónakházak, ezért sok energiát fordítanak az evezős élet népszerűsítésére és arra, hogy újra szabadstrand működjön a Rómain.