A kijárási tilalomnak köszönhetően 2020 tavaszán otthonaink fogságába estünk, ami egyszerre lehetett komfortos és nyomasztó élmény. Ugyan rengeteg utazást és napi teendőt megspórolhattunk, de lakásaink apró hiányosságai, otthoni munkára való alkalmatlanságai pár nap után szembetűnővé válhattak, amit tovább fokozott a társasági élet teljes eltűnése.  Bár bízhatunk abban, hogy az újabb korlátozások után hamarosan kiszabadulunk szobafogságunkból, de ez a tapasztalat otthonaink és életmódunk újragondolásával is jár: ki tudják-e szolgálni 21. századi igényeinket a 20. századi lakásformák? Tudunk-e otthon egyszerre pihenni, dolgozni, sportolni, barkácsolni és hobbitevékenységeket végezni anélkül, hogy 150-200 m2-es lakásokba költöznénk? Lehet-e egyszerre közösségben és saját otthonban élni? Ezekre a kérdésekre egy lehetséges válasz az Ausztriában hosszú évek óta, de hazánkban is egyre népszerűbb co-housing modell. A film hat projektet mutat be 1968-tól napjainkig, melyek képet adnak arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a lakóformában. A lakókkal és vezetőkkel készített interjúk során pedig nem csak mindennapi életükbe nyerhetünk betekintést, hanem egy ilyen projekt megvalósíthatóságának jogi és gazdasági hátterébe is.

Fotó: SixPackFilm


Fotó: Maria Krecikova, Jakob Lindner

A RENDEZŐKRŐL

Lotte Schreiber (1971, Mürzzuschlag, Ausztria) bécsi székhelyű filmkészítő és képzőművész. A grazi Műszaki Egyetemen tanult építészetet, ami a tájépítészettel együtt fontos motívuma filmjeinek. 2017-ben állami ösztöndíjat kapott média és videó kategóriában, és pályája során számtalan elismerésben részesült mind filmes, mind képzőművészeti munkáiért. 2019-ben az “Építészet és társadalom” névre keresztelt szekció kurátora volt a linzi Crossing Europe filmfesztiválon. Schreiber kísérleti hangvétele miatt filmjei gyakran kapnak művészfilm besorolást. Több rangos intézményben kiállított már, filmjeit számtalan fesztivál bemutatta.

Michael Rieper (1965, Bressanone, Olaszország) Bécsben élő és dolgozó építész. A bécsi Műszaki Egyetemen tanít; munkássága a film, az építészet, a dizájn és a képzőművészet területét ötvözi.

A Filmnapokon korábban bemutatott másik filmje az Élet a koporsógyárban.