A film Santa Colomába, egy Barcelona melletti városba kalauzolja a nézőt. A Franco-rezsim idején lepusztult elővárost a település lakói tisztes várossá változtatták: az átalakulást elhozó várostervet Xavier Walls álmodta meg a közösségi-participációs gyakorlat egy korai példájaként. Az építész később az ETA baszk terrorszervezet áldozata lett egy támadás során. Gyermekei visszatérnek apjuk pincéjébe, hogy visszaszerezzék nemcsak apjuk, de az egykor küzdelmes időket megélő város emlékét és örökségét is. A múlt még mindig ott kísért az utcákon, a tereken, az emberek arcán. A dokumentumfilm fontos kérdéseket feszeget: mi működteti egy város építészetét? Mi tartja fenn városi életmódunkat? Mit jelent egy olyan világ részesének lenni, amely látszólag képtelen a fejlődésre? Megint egy periféria, ami gyakorlati tereppé változik, ahol a valódi városi élettel lehet kísérletezni.


A RENDEZŐKRŐL

Xavi Esteban (1983, Strasbourg, Franciaország) szerkesztő és rendező. 2005-ben csatlakozott a Sagrera Audiovisual produkciós céghez mint televíziós, riport- és dokumentumfilm-szerkesztő. 2009 óta szerkesztőként és rendezőként is aktív. Számos rövid dokumentumfilm fűződik a nevéhez. 2014-ben részt vett egy művészi residency programban a Valparaíso Kulturális Parkban. Kiterjedt zenei és vizuális háttere lehetővé tette számára, hogy olyan zenészekkel dolgozzon együtt, mint Xavi Alías, az Anímic vagy az Esprit.

Odei A.-Etxearte (1982, Santa Coloma, Spanyolország) újságíró és rendező. A hatvanas évek végére jellemző szociális fókuszú újságírás elbűvölte, így 17 éves korában csatlakozott a Forum-Grama néven futó helyi laphoz. Bölcsészettudományi és újságírói diplomával rendelkezik. 12 évig az El Punt Avui újság szakpolitikai szerkesztőjeként dolgozott. Jelenleg a VilaWeb digitális újságnak ír, valamint különféle rádió- és televíziós médiákkal működik együtt. A film mellett könyvet is írt Santa Colomáról és Xavier Walls építészeti tervéről.