Egy film arról, hogy hogyan enyészhet el a lakhatáshoz való jog a nemzetközi pénzpiaci manőverek eredményeképp. Holott az az egyszerű tétel, hogy mindenkinek laknia kell valahol: nemcsak belső szükségletünk, de nemzetközi egyezmények, és több ország jogszabályai is kimondják. Miközben egyre többen élünk városokban, a városi a lakhatás egyre megfizethetetlenebbé válik, sokan egész életük keresményéből sem tudnának új ingatlant venni lakóhelyükön.

A film Leilani Farhát, az Ensz lakhatási főelőadóját kíséri el útján a világ körül. Londonban, Torontóban, Valparaisóban, Barcelonában és több más nagyvárosban mutat rá arra a problémára, hogy a befektetési eszközként vásárolt lakások esetében a pénzügyi érték és a használati érték teljesen szétvált: a nemzetközi cégek által felvásárolt negyedek kiürülnek, szinte kihalnak, miközben a lakosság minden korábbinál jobban küzd a lakhatás megfizethetőségével. A dzsentrifikáció, a városi életterek átértékelődése, ahogy az elúlt években megismertük, csak tünet, a valódi probléma a financializáció, mely nem más társadalmi csoportok térhódításával, hanem kereskedelmi céllal szorítja ki az aktuális lakosságot. Leilani találkozóra hívja a világ nagyvárosainak vezetőit, hogy rámutasson: a lakások jelentősen különböznek más befektetési eszközöktől. Sikerülhet-e megállítani a lakáspiaci financializációt úgy, hogy más, pénzeszközöktől függő társadalmi rendszerek, például a nyugdíjbiztosítási rendszer ne sínyelje meg kritikusan a szükséges változásokat?


A KISZORÍTVA NAGYKÖVETÉRŐL

Kovács Vera szabad bölcsész és szociálpolitikus, aktivista, több, mint másfél évtizede foglalkozik kreatívan lakhatási problémákkal. Az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító tagja, és társelnöke, valamint a Lakhatást Most! Alapítvány kuratóriumi tagja. Nyolc éven keresztül volt a Város Mindenkié érdekvédelmi csoport szövetséges tagja. Szakterületei az Elsőként Lakhatást szemlélet, lakásügynökségek, és akadálymentesség. Számos tematikus cikk, könyv, ismeretterjesztő kiadvány és publicisztika szerzője, érdekvédelmi események szervezője. A lakhatási aktivizmus, és szolgáltatásfejlesztés mellett közösségi alkotási folyamatokat facilitál. Feminista, két kis gyerek édesanyja.